ZŠ Janovice nad Úhlavou : ALERGENY

Masarykova základní škola Janovice nad Úhlavou okres Klatovy - škola pro každého
Cesta: www.zsjanovice.cz > Školní jídelna > Informace pro rodiče
ZŠ Janovice nad Úhlavou
Masarykova základní škola Janovice nad Úhlavou okres Klatovy - škola pro každého
Masarykova základní škola Janovice nad Úhlavou okres Klatovy - škola pro každého
ZŠ Janovice nad Úhlavou
Masarykova základní škola Janovice nad Úhlavou okres Klatovy - škola pro každého
ZŠ Janovice nad Úhlavou
Rohozenská 225
340 21 Janovice nad Úhlavou
Tel.: 376 392 220
E-mail: reditel@zsjanovice.cz
ID datové schránky: s4rkjcm
Podrobné kontakty

NEPŘEHLÉDNĚTE

CO NÁS ČEKÁ?

Nezapomeňte se podívat, na co se můžeme těšit v měsíci ČERVNU.

Alergeny

 

ALERGENY

NAŘÍZENÍ EU č. 1169 / 2011 O POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ O POTRAVINÁCH SPOTŘEBITELŮM

Pro dosažení vysoké míry ochrany zdraví spotřebitelů a zaručení jejich práva na informace by mělo být zajištěno, aby byli spotřebitelé patřičně informováni o potravinách, které konzumují.

 

Nařízení vstoupilo v platnost dne 12. 12. 2011, ale účinnosti nabývá až 13. prosince 2014, s výjimkou ustanovení týkajících se výživových údajů, která se použijí ode dne 13. 12. 2016.

 

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník uhlídat sám. Nelze při výrobě snídaní, přesnídávek, obědů a svačin nebo večeří při počtu 20,50,100,500,1000,1200 jídel se věnovat jednotlivcům s jejich přecitlivělostí na některý alergen. Případným žádostem nemůže být vyhověno. Jídelna má pouze v této oblasti funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů. Školní stravování zajišťuje stravování dětí, žáků a studentů podle jednotlivých kategorií a výživových požadavků. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen.

 

ZÁVĚREM:

- účinnost nabývá 13. prosince 2014

- každý zákazník / spotřebitel/ strávník se musí dozvědět, zda se v potravině

/pokrmu/ nacházejí alergeny

- informace o přítomnosti alergenu v podávaném pokrmu je třeba vědět dříve,

 než je pokrm vydán

- informaci se dozví buď z obalu suroviny anebo z příjmových dokladů

- existují 2 způsoby: a) informace z jídelníčku

                               b) informace na vyžádání

 

SEZNAM ALERGENŮ

Webdesign & hosting: ŠumavaNet.CZ